Το Νησί της Ρόδου

Ρόδος

Το νησί της Ρόδου έχει το σχήμα της αιχμής ενός δόρατος, μήκος 79.7 χιλιόμετρα , πλάτος 38 και συνολική επιφάνεια 1.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι ακτογραμμές της είναι περίπου 220 χιλιόμετρα. Η πόλη της Ρόδου είναι χτισμένη στο βορειότερο άκρο του νησιού, όπου βρίσκεται και το λιμάνι. Το διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας (Κωδικός IATA: RHO) βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Παραδείσι. Το πολύ καλό οδικό δίκτυο απλώνεται από την πόλη προς τις ανατολικές και δυτικές ακτές του νησιού.

Κατά τους αρχαίους χρόνους, η Ρόδος αποτελούσε την πατρίδα ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου – τον περίφημο Κολοσσό. Αυτό το γιγάντιο άγαλμα από μπρούντζο, που ολοκληρώθηκε το 280 π.Χ. στεκόταν επιβλητικά στην είσοδο του λιμανιού. Όμως, καταστράφηκε με τον σεισμό του 224 π.Χ. και δυστυχώς σήμερα δεν διασώζονται, αλλά ούτε και βρέθηκαν ποτέ τμήματά του.

Το 1309 τελείωσε η Βυζαντινή εποχή και η κυριαρχία των Ιπποτών, υπό τους οποίους η πόλη χτίστηκε σύμφωνα με τα μεσαιωνικά ιδεώδη. Πολλά από τα διάσημα μνημεία, όπως το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, χτίστηκαν εκείνη ακριβώς την εποχή.

Το 1912, η Ρόδος πέρασε από τα χέρια των Ιταλών στους Τούρκους, ενώ το 1948, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά των Δωδεκανήσων, ενώθηκε με την Ελλάδα.

Στις περιοχές με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται: η Ακρόπολη της Λίνδου, η Ακρόπολη της Ρόδου, ο Ναός του Απόλλωνα, τα αρχαία μνημεία της Ιαλυσσού, η Αρχαία Κάμειρος, το Παλάτι του Διοικητή, η παλιά πόλη (μεσαιωνική) το παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, η Συναγωγή Kahal Shalom στην Εβραϊκή Συνοικία, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τα ερείπια του κάστρου στον Μονόλιθο, το κάστρο της Κρητίνιας και ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης.

Λίνδος

Η Λίνδος είναι ένα γραφικό χωριό, καθώς και αρχαιολογικός χώρος, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού της Ρόδου. Απέχει περίπου 55 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου και οι παραλίες της αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών. Η Λίνδος είναι χτισμένη σε ένα μεγάλο φυσικό κόλπο, ενώ απέναντι βρίσκεται ο κόλπος του χωριού Κάλαθος και το μικρό θέρετρο Χαράκι.

Πάνω από τον σύγχρονο οικισμό βρίσκεται η Ακρόπολη, ένα φυσικό φρούριο που ενισχύθηκε από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Ιππότες και τους Οθωμανούς. Αυτό ακριβώς καθιστά δύσκολες όχι μόνο τις ανασκαφές, αλλά και την αρχαιολογικής φύσης ερμηνεία και αξιολόγηση. Η ακρόπολη προσφέρει εκπληκτική θέα στα γύρω λιμανάκια και την ακτογραμμή.